Λίγα λόγια για τα Οδοντικά εμφυτευματα

Λίγα λόγια για τα Οδοντικά εμφυτευματα

 • ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

  Χάνοντας ένα ή περισσότερα δόντια θα έχετε παρατηρήσει αρκετές αλλαγές στη ζωή σας.
  Οι πρώτες αλλαγές είναι στη δυνατότητα του μασήματος, που πέραν από το πρακτικό κομμάτι ,επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα .
  Στο αισθητικό κομμάτι ,εμφανισιακά, είτε θα παρατηρήσετε  κάποιο κενό στην οδοντοστοιχία σας είτε κ εξωτερικά κάποια μεταβολή στην εμφάνιση σας. Αυτό που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, είναι η απώλεια οστεϊκου  ιστου (με την απώλεια ενός δοντιού χάνεται κ ο οστεϊκος ιστός  που περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού ), η οποία απώλεια επιφέρει ρυτίδες ή και μεταβολή στην δομή της γνάθου με τη παροδο του χρονου.
  Τη λύση σε αυτά τα προβλήματα ήρθαν να δώσουν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή και βίο συμβατά  λόγω του υλικού από τα οποια είναι φτιαγμένα.
  Τα οδοντικά εμφυτεύματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα δόντια.
  Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, οτι σε περίπτωση που χρειάζεται αντικατάσταση περισσότερο του ενός δοντιού, δημιουργούμε μια «γέφυρα». Παράδειγμα αν μας λείπουν 3 δόντια βάζουμε 2 εμφυτεύματα,αν μας λείπει όλη η οδοντοστοιχία βάζουμε από 4 -7 εμφυτεύματα.Ανάλογα το τι θα μας προτείνει ο χειρουργός .
  ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

  Σε σχέση με τις θήκες (πορσελάνης ,ζιρκονίου κλπ) ,τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν αποδειχθεί ως η οικονομικότερη λύση. Στην αρχή μας φαίνεται πιο ακριβό,αλλά διαρκούν πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προσθετική αποκατάσταση,χαρίζουν απαράμιλλη άνεση στη μάσηση και στην ομιλια. Το σημαντικότερο του ίσως πλεονέκτημα είναι ότι δε γίνεται απώλεια οστείκης μάζας από τη γνάθο,προστατεύοντας έτσι τις νευρικές απολήξεις ,που περνάνε από την περιοχή.


  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

  Το βασικό πλεονέκτημα των οδοντικων εμφυτευμάτων είναι ότι αποτελούν μια σταθερή υποστήριξη για το νέο δόντι,δίνουν πολύ φυσικό αποτέλεσμα και ενσωματώνονται πλήρως. Το κυριότερο δε χρειάζεται καμία απολύτως παρέμβαση στα διπλανά υγιή δόντια.

  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

  Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, το ποσοστό απόρριψης ενός εμφυτεύματος έχει ελαχιστοποιηθεί,στο 2%. Όταν τηρηθούν όλα τα προ χειρουργικά πρωτόκολλα και τις αποθεραπείας τότε θα τολμήσω να πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας.

  Παράγοντες η οδηγούν στην απόρριψη του εμφυτεύματος

  Κάπνισμα…… είναι ο Νο1 εχθρός στην μεταγχειριτικη αποθεραπεία. Ο λόγος ,προκαλεί επιβράνδυση στη διαδικασία επούλωσης καθώς επιβραδύνει σημαντικά τη ΡΟΗ αίματος στα ούλα . Για αυτό και στον προ χειρουργικό έλεγχο συνισταμαι να γίνει διακοπή του καπνίσματος,τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την επέμβαση και μετεγχειρητικά τους 2 πρώτους μηνες να γίνει αποκλειστική διακοπή .
  2 Στοματική υγιεινή και τακτική παρακολούθηση.
  Τοποθετώντας εμφυτεύματα,αυξάνεται η ανάγκη για στοματική υγιεινή και διατήρηση της καλής κατάστασης των ούλων. Ακολουθώντας πίστα τις οδηγίες που θα μας δώσει ο γναθοχειργος μας, παίζουν σημαντικό ρόλο.
  3. Προεγχειρητικός Έλεγχος .
     Ακολουθείται πάντα ένας προεγχειρητικός έλεγχος και μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παθογένειες ή παράγοντες ασυμπτωματικοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν απόρριψη του εμφυτεύματος.
  4. Μια άλλη περίπτωση που μπορεί να γίνει αιτία απόρριψης του εμφυτεύματος είναι η μη επαρκή υπαρξη οστού ή κολαγονου , παράγοντες οι οποίοι περιλαμβάνονται στην προεγχειρητικό έλεγχο .
  Σε περίπτωση απώλειας οστού – η οποία παράτηρειται στο 90% -  είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί επιτυχημένη εμφύτευση. Για αυτό άκριβως το λόγο, συνήθως γίνονται τεχνικές ανάπλασης του οστού.

  5. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
   Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις οι οποίες όταν δεν βρίσκονται υπό έλεγχο, όπως ο διαβήτης,αντίσταση σε ινσουλίνη,ασθενείς των ούλων ,ρευματοειδής αρθρίτιδα,προχωρημένη οστεοπόρωση ,αυτοάνοσα , λειτουργούν ανασταλτικά στην επούλωση των ιστών και την οστεοενσωματωση.
  Ακόμη και αν ο ασθενής έχει εμφανίσει κάποιο πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο ή έχει υποβληθεί πρόσφατα σε χημειοθεραπεια,σε μικρό χρονικό διάστημα  τότε πάλι ενδέχεται να υπάρχει επιβράδυνση  στην αποθεραπεία .

  6. ΧΡΗΣΗ ΔΙΣΦΩΣΦΟΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
  Τα δισφωφονικα φάρμακα, όπως τα
  Actonel,Bonefos,REclast,Fosamax, λαμβάνονται είτε για τη δημιουργία οστού ,είτε για την οστεοπόρωση και χρησιμοποιούνται προκειμένου να μειώσουν τα οπτικά συμβάματα σε ασθενείς που παρουσιάζουν είτε οστική νόσο,είτε οστεοπόρωση ,είτε λαμβάνουν θεραπεία για το καρκίνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  Επιπλέον υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι,συγκεκριμένα το
  Fosmax, αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη μιας σοβαρής οστικής ασθένειας που ονομάζεται,οστεονεκρωση  της γνάθου.
  Η οστεονεκρωση ,είναι ναι μεν μια σπάνια ασθένεια,αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά σοβαρή επιπλοκή της φαρμακευτικής με θεραπείας με διφωσφονικα ή δενοσουμαμπη.
   
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Εφόσον γίνει ο ενδελεχής προ εγχειρητικός έλεγχος και προχωρήσει στην επέμβαση, ο ασθενής λίγες ώρες μετά μπορεί να αρχίσει να νιώθει πόνο ή και πρήξιμο.
  Αυτά όμως πλέον ελαχιστοποιούνται χάρη στην μετεγχειρητική  φροντίδα,χορηγούνται στον ασθενή φαρμακευτική αγωγή,τόσο άμεσα από τον χειρουργό λίγο μετά από την επέμβαση μέσα στο χειρουργείο  όσο κ ασθενής συνεχίζει αγωγή στο σπίτι,ώστε να μηδενιστούν οι μετεγχειρητικες παρενέργειες.
  Μια ακόμη σοβαρή  επιπλοκή είναι η λοίμωξη και κακή επούλωση. Αυτό όμως αποφεύγεται αν ακολουθηθούν πίστα οι οδηγίες του χειρούργου.
  Σε περίπτωση που οι επιπλοκές προκαλούν δυσφορία ή συνεχίζουν να επιδεινώνονται μετά τις 72 ώρες τότε πρέπει άμεσα να επικοινωνήστε με το γιατρό.
  Αν νιώσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω,τα οποία είναι ενδείξεις μόλυνσης του εμφυτεύματος επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας

   Επίμονος πυρετος
  Χαλάρωση ή κινητικότητα της προσθετικής εργασιας
  Φλεγμονή ούλων
  Υποχώρηση των ούλων
  Κινητικότητα εμφυτευματος
  Επίμονος πονος ή δυσφορια
  Αυξημένο πρηξιμο
  Δυσκολία στη μασηση
  Κακή γεύση και κακοσμια
  Πύον ή αιμορραγία ουλων  Back to blog